İnsan ve Çevre Slayt

6 Nisan 2012 Cuma

2.Ekosistemlerde Enerji Akışı Ve Besin Zinciri


1) ÜRETİCİLER

Kendi besinlerini kendileri üretebilen canlılara üretici canlılar denir. Üreticiler, fotosentez yoluyla karbondioksit, su, madensel tuzlar ve güneş enerjisini kullanarak oksijen, besin ve kimyasal enerji üretirler. Üretilen kimyasal enerjinin bir kısmını kendi yaşamsal faaliyetleri için kullanırlar. Kalan kısmını da protein, karbonhidrat, yağ ve vitamine dönüştürerek bitkinin kök, gövde, yaprak, tohum, meyve gibi kısımlarında (besinlerin kimyasal bağlarında) depo ederler. Bitkiler tarafından depo edilen besinler diğer canlıların besin ve enerji ihtiyacını karşılar.



2) OTÇULLAR

İhtiyaçları olan besin maddelerini ve enerjiyi üreticilerden yani yeşil bitkilerden (üreticileri yani yeşil bitkileri yiyerek) karşılayan canlılardır.

Örnek: Koyun, keçi, inek, at, eşek, geyik, fil, zürafa, zebra, (maymun), sincap, tavşan.



3) ETÇİLLER

İhtiyaçları olan besin maddelerini ve enerjiyi diğer hayvanları (otçul ve diğer etçilleri) yiyerek karşılayan canlılardır.

Örnek: Aslan, kaplan, köpek, kurt, tilki, sansar, kartal, şahin, baykuş, atmaca, kertenkele, timsah, köpek balığı, yılan.



4) HEM ETÇİL HEM DE OTÇULLAR

İhtiyaçları olan besin maddelerini ve enerjiyi hem üreticileri yani yeşil bitkileri hem de diğer tüketicileri yani hayvanları yiyerek karşılayan canlılardır.

Örnek: İnsan, ayı, maymun, kuşların büyük bir bölümü, kaplumbağa, bazı balıklar, fare, domuz.



Besin Zinciri ve Enerji piramidi hakkında daha fazla bilgi için burayı tıklayınız. Veya burayı :)






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür ederiz.